Che muerte 40 años hoy!

Hoy es el 40.o aniversario de la muerte de Ernesto "Che" Guevara.

¡No apoyo todos sus métodos, pero sin embargo él era un hombre de la abundancia que ocurrió entre los trabajadores para luchar para las derechas de los pobres y para el socialismo!

Eso lo merece un lugar en mi libro de héroes. Los opportunists adecuados del ala intentan a menudo hacerle un asesino, pero conjeturo que va con el trabajo como revolucionario.

Kommentarer
Postat av: Calle

Kul att hylla mördare?

2007-10-09 @ 23:40:44
Postat av: Nicklas Eriksson

Calle: En mans mördare är den andres frihetskämpe. Kan du läsa spanska förresten, eller gissar du bara för att det står "Che"?

2007-10-10 @ 17:01:12
Postat av: Calle

Jag kan inte spanska! Men eftersom du nämner Ernesto "Che" Guevara så antar jag att texten handlade om honom. En mördare är alltid en mördare. Sen kanske vissa tycker att det positiva väger upp morden, men han är fortfarande en mördare.

2007-10-10 @ 20:42:29
URL: http://calleb.blogg.se
Postat av: Nicklas Eriksson

Du ska nog inte anta så mycket. Texten handlar om honom.

Det står att jag inte godkänner alla hans metoder men att jag tycker att han är en frihetskämpe. Han föddes till ett bekymmersfritt och sprättigt överklassliv men valde det hårda livet som guerillakrigare för rättvisans skull. Visst dödade han ett antal människor, men han mördade ingen. I så fall är vilken soldat som helst en mördare. En massa britter tog sina liv efter att Thatcher lade ner Storbritannien. I så fall är hon också en mördare. Och då ska vi bara inte snacka om "W"...

2007-10-10 @ 21:57:41
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se
Postat av: Calle

Fast det är ju skillnad på att direkt döda någon, och att ta ett beslut som leder till att någon dödar sig själv. Det håller du väl ändå med om?

Jag menar, om Socialdemokraterna vinner valet och jag tar självmord för att jag avskyr socialdemokratin så betyder det knappast att Mona Sahlin är en mördare.

En soldat som dödar en annan soldat är inte en mördare, men om en soldat med uppsåt dödar en civil är han så klart en mördare.

Che signerade massvis med dödsdomar och han ska också själv ha blåsit ut skallen på en 14-åring. Han var också en rejäl våldsromantiker. I princip gjorde Che också samma sak som Bush - invanderade ett land för att införa demokrati.

2007-10-10 @ 22:19:27
URL: http://www.calleb.blogg.se
Postat av: Nicklas Eriksson

Nej inte i det fallet du nämner. Det tyder snarare på att du skulle ha psykiska problem.

Vad är uppsåt för dig då? Med ditt sätt att se det är många västsoldater i Irak och Afghanistan mördare eftersom många inte strider i uniform och inte gjorde det under kubanska revolutionen heller. Vad är mer rätt - att gå ut i strid för att du personligen tycker att det är rätt eller för att ditt lands ledare har sagt åt dig att det är rätt? Det finns en amerikansk arbetarsån (Worker´s song) som handlar om hur arbetaren utnyttjas av staten som förväntar sig att han ska dö för den trots att han aldrig har ägt "one lousy handful of earth". Mycket talande i fallet.

Visst, i princip har du rätt i din jämförelse men jag skulle inte säga att Ernesto var våldsromantiker. Romantiker, men inte med våldet som förtecken utan friheten. Du får minnas att han faktiskt var läkare, att döda var nog inget lätt beslut för honom. Att han ska ha "blåst ut skallen på en fjortonåring" har jag aldrig hört talas om, men det kan ju stämma. Batista var nog inte främmande för att använda barnsoldater och en fjortonåring i latinamerika på den tiden ansågs nog som mer eller mindre vuxen.

2007-10-11 @ 19:56:51
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se
Postat av: Calle

"Nej inte i det fallet du nämner. Det tyder snarare på att du skulle ha psykiska problem."

Jaha, enligt vem då? Du kan väl ändå inte vara så egocentrisk att du menar att du har någon slags objektiv sanning som säger vem som är galen och inte? Varför är den som tar livet av sig till följd av Mona Sahlins maktövertagande galen men inte den som tar sitt liv till följd av Thatchers styre? Jag kan inte hitta någon objektiv förklaring där.

"Med ditt sätt att se det är många västsoldater i Irak och Afghanistan mördare eftersom många inte strider i uniform och inte gjorde det under kubanska revolutionen heller."

Att döda fiendestyrkor är legitimt, att med flit döda civila är mord. Definitionen av en soldat brukar väl vara att man strider i en armé och bär någon slags uniform. Är det Blackwater och den ligan med privata soldater du syftar på? De bär väl militärkläder?

"Vad är mer rätt - att gå ut i strid för att du personligen tycker att det är rätt eller för att ditt lands ledare har sagt åt dig att det är rätt?"

Den viktigaste frågan är ju vilket sorts krig det är. Är ett invansionskrig eller ett försvarskrig? Den situation jag har minst bekymmer med är när man av egen fri vilja och under statens ledning deltar i ett försvarskrig.

"Romantiker, men inte med våldet som förtecken utan friheten."

Du menar alltså att det är okej gå in i ett annat land och använda storskaligt, dödligt våld, även mot minderåga tillfångatagna soldater för att uppnå ett frihetsideal man har?

"Du får minnas att han faktiskt var läkare, att döda var nog inget lätt beslut för honom."

Josef Mengele var väl också doktor?

2007-10-11 @ 22:21:26
URL: http://www.calleb.blogg.se
Postat av: Nicklas Eriksson

En fråga bara spelar du dum och okunnig eller är du det? Du läser det mesta jag skriver som fan läser bibeln. Eller är du bara en arg MUF-tonåring? Nu vill jag veta vem fan du är.

2007-10-12 @ 17:20:22
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se
Postat av: Calle

Hm, blev frågorna för jobbiga nu eller varför kan du inte svara? Jag argumenterar emot dig. Till exempel hävdade du att det måste ha varit svårt för Che att döda människor eftersom han var läkare. Jag menar att bara för att man är läkare så måste man inte alls ha svårt för att döda människor. Har man svårt för att döda människor så skjuter man nog inte ihjäl tillfångatagna 14-åringar, eller vad tror du?

2007-10-12 @ 18:31:45
URL: http://www.calleb.blogg.se
Postat av: Nicklas Eriksson

För alla som läser detta: jag har slutat svara på Calles frågor för att han är så blatant okunnig om det mesta jag skriver och han känner sig ideologiskt tvingad att svara på, att jag får utbilda honom i varje ämne. Jag har mailat honom och talat om att han är välkommen tillbaka när han läst på lite mer och inte bara drar en massa hot head ungborgerliga slutsatser om saker hela tiden.

2007-10-13 @ 14:44:12
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se
Postat av: Nicklas Eriksson

Calle tar du bort spam från din blogg? Jag gör det. Plus kommentarer från folk som inte följer reglerna.

Varje gång man stöter på någon som Calle tror han att "man inte kan slå hans argument", men jag säger sanningen till dig Calle; jag har varit aktiv politisk bloggare i fyra år, facklig i sju och politiker lika länge, och du ANAR inte hur många gånger jag har övertrumfat EXAKT samm inlägg som dina, både i verkliga livet och på nätet. Jag är trött på det. Acceptera.

2007-10-13 @ 22:42:28
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se
Postat av: Calle

Så bra, i så fall borde du väl kunna göra det riktigt enkelt? Kanske kunde du till och med kunna författa en liten borgar-FAQ och posta den på bloggen, så att du med dina oöverträffbara resonemang kan ta ned motståndet utan att anstränga dig?

Vilka regler pratar du? Har du någon regel som säger att folk som argumenterar emot dig inte får kommentera?

2007-10-14 @ 10:15:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0