It never ends!

It never ends, does it?

Jag tänker på
borgarnas, och främst med svidande övervikt, moderaternas förakt mot lönearbetare och deras rätt till bra lön, trygga villkor och pension i framtiden. Och moderaternas själva rätt till att i enlighet med sin ideologi få saker på huset fixade billigt trots att moderater oftast är kapitalstarka och gott kunde ha betalat vitt. I alla fall är Nicola Clase, klanten och äktenskapsbryterskan Ulrika Schenströms efterträdare garanterat tätare än de byggnadsarbetare som renoverade hennes och makens fritidshus i Stockholms skärgård.

Min mors släkt
har sedan urminnes tider suttit på två pyttesmå sommarstugor i Norrtälje skärgård, men beslutade sig för kanske tio år sedan att sälja. Det här var som nämnts i Norrtälje skärgård och jag vet ju hur mycket kåkarna gick för, så jag kan ju bara tänka mig hur mycket Clases hus är värt. Ingen byggnadsarbetare har råd med den (men det är det säkert många som tror, myterna om byggnadsarbetarnas löner kan ju få Wallenbergarnas förmögenheter att framstå som veckopengar om man är dum nog att tro på vad borgarpressen skriver), det är en sak som är säker. Och hon kan inte ens tänka sig att ge dem skäligt betalt.

Många, dock inte
riktigt alla, det ska sägas, moderater försvarar det här oskicket. De menar på att det upprättas ett avtal mellan den som köper tjänsten och den som ska utföra den, och om den som ska göra jobbet inte vill utföra arbetet till det pris som köparen vill betala är det bara att neka att göra det. Säger han okej upphör moderatens ansvar. Det ingår i deras ideologi att tro på det här.

Det ingår också i deras ideologi att tro att det går att neka att ta ett jobb om man är polack eller baltisk byggnadsarbetare och kommer hit för att söka arbete. I den moderata ideologin ingår även att tro att man gör polacken, vi kallar honom Janusz, en tjänst om man låter honom slava för mer pengar han skulle ha fått i Polen, men pengar som en svensk kollega inte hade gått ur sängen för.

Det gör man inte.
I ett kortsiktigt perspektiv får Janusz visserligen lite mer pengar än han skulle ha fått i Polen, visst, men han utför samtidigt jobbet på den fina Nicola Clases sommarstuga helt utan trygghet om han skulle skada sig. Då blir det som i gamla tider i Sverige om en daglönare skadade sig. Det var bara ut på vägen och försök söka din lycka någon annanstans. För Nicola Clase och hennes man hade ju inte haft något ansvar då de var svarta arbetsköpare. Precis som artonhundratalets träpatroner. Janusz har heller inte, om Nicola Clase skulle ha retat sig på något han sade eller gjorde, haft någon trygghet. Hon hade bara kunnat skicka av honom på dagen med hot om polis för vad som helst. Inte heller hade han tjänat in någon svensk pension, något som kanske värmt rejält på äldre dagar i Polen. Och att pengar från andra länder kan göra nytta och förgylla tillvaron på ålderns höst har jag sett på nära håll då min sambos chilenske farfar avled i somras och det oväntat trillade in ett antal tusen från hemlandet till hans stackars änka som löste henne ur en svår situation.

När man diskuterar
det här med moderater visar de ofta upp en naiv, på gränsen till barnslig inställning till det här. De tror att om Janusz skadar sig när han och hans kompis Marek renoverar Nicola Clases underbara sommarhem är det bara för honom att sticka till sjukhuset och få billig vård och därmed finns det inte längre något klassamhälle! De fattar inte att pengarna som driver sjukhuset är pengar som de skulle ha betalat i arbetsköparavgifter och sociala avgifter för Janusz och Marek och dels pengar som de båda skulle ha skattat för, men då hade de varit nere på nästan en polsk lön och då hade de inte tjänat något på att åka hit i sin lilla tjecktillverkade Skoda (vilket är något helt annat än de tysktillverkade som säljs i Norden). Det är sålunda ine Januszs och Mareks fel. De följer bara sina magar, något som är helt naturligt och i linje med mänsklig biologi.

Nej, moderaternas
fusk och bluffande och trixande och knixanden, deras grå och svarta affärer slipper vi aldrig. Inte ens själve oantastlige Fredrik Reinfeldt var ju helt vit, hans drottning Filippa hade ju ordnat en svart aupair, något de gör allt för att folk ska glömma. Men. Faktum kvarstår.

En klass som
har brottslighet inbygd i sin politiska ideologi är svår att få hederlig.

Kommentarer
Postat av: Calle

En sak som är intressant är ju att det knappast kan vara av ekonomiska skäl som Clase med flera utnyttjar svart arbetskraft i så stor skala.

Jag menar, jag skulle ha mer förståelse om någon med små marginaler ringde en snickare och betalade svart för att de inte har råd att betala vitt.

Men de moderata arbetsköparna har ju råd att betala vad det kostar, men väljer ändå att inte göra det. Varför?

2007-11-02 @ 11:58:01
URL: http://wwww.calleb.blogg.se
Postat av: joel

Ditt människoförakt lyser verkligen igenom. Du vet alltid bäst och Marek och Janusz är offer som inte kan ta hand om sig själva. Alla ska med i den svenska modellen, vare sig dom vill eller inte. Alla transaktioner som inte sker med ditt moraliska godkännande är fula och vidriga.

Om inte alltför länge kommer Sverige och andra europeiska länder ligga i botten pa välfärdsligan. Protektionismen och socialismen kommer att besegras av det verkliga arbetsmoralen som frodas längre österrut t ex. Där jobbar folk arslet av sig utan att klaga. Medan det i Sverige höjs röster för 6 timmars arbetsdag, rätt till bra lön, rätt till trygghet, rätt till ärtsoppa pa torsdag och fan vet vad.

Kapitalet och företagen flyr fran Sverige, priserna stiger och socialisterna gnäller om att "de rika" borde betala mer. Det är dags att vakna upp ur fantasin. Verkligheten kommer inte att forma sig efter era fantasier. Det spelar ganska liten roll om ni bestämmer att alla ska ha rätt till ett bra liv. Vad som i slutändan spelar roll är vilka incitament det finns att producera och skapa välstand, och där kan socialismen bara bidra med att skrota sig själv.

2007-11-02 @ 11:58:42
Postat av: joel

Calle-> För att de är moraliskt depraverade egoister som inte passar in i den socialistiska utopins rosaflufffiga värld?

2007-11-02 @ 12:02:00
Postat av: Nicklas Eriksson

"Ditt människoförakt lyser verkligen igenom"

Helt fel. Klassförakt kanske men inte människoförakt. Och vet du varför jag begriper hur Janusz och Marek har det? För att jag själv är en vanlig arbetare som sliter med ett tungt, skitigt fysiskt arbete som långsamt bryter ner mig, och hela tiden riskerar jag att det kommer in någon jävel som du som tar mitt jobb till lägre pris.

"Där jobbar folk arslet av sig utan att klaga. "

Och hur i helvete kan du veta det??? Det är nog snarare så att deras klagomål inte hörs för att de inte är intressanta eller för att det leder till sparken att klaga. Det är lustigt att höra en smurf kackla på om "verklig arbetsmoral" medan hans företrädare sitter och super på arbetstid på krogen...

"Kapitalet och företagen flyr fran Sverige"

Ärligt talat vad går du på? Företagen går för högtryck och inte en rapport i världen indikerar att svenska företag ELLER kapital skulle visa tecken på att "fly från Sverige".

"priserna stiger"

Ja - marginellt. För att det går lite FÖR bra.

"Vad som i slutändan spelar roll är vilka incitament det finns att producera och skapa välstand, och där kan socialismen bara bidra med att skrota sig själv."

Varför kan en del av välståndet inte användas till att skapa bättre villkor för dem som utför arbetet då? Göteborgs stad går med en miljard i överskott i år. Bara en sån sak.

2007-11-02 @ 14:24:47
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se
Postat av: Nicklas Eriksson

Calle: Jag skriver ju det, det ingår i deras ideologi,
och det blir en liten thrill för dem att veta att de blåser den hatade staten på skatter. Värt att notera är ju att inte en enda folkpartist, kristdemokrat eller centerpartist åkt dit för sånt här i regeringen. Det KAN ju bero på att de inte granskas lika hårt som det regeringsbärande partiet men jag tror faktiskt inte att dessa fuskar lika mycket som moderaterna.

2007-11-02 @ 14:27:56
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se
Postat av: joel

Jag utgar mest fran egen erfarenheter; diskussioner med knegare, företagare och studenter om vad de tänker hitta pa i framtiden. generellt är folk väldigt inställda pa att skita i Sverige, eftersom det är skottpengar pa företagare, arbete beskattas sa hart och lagstifningen pa arbetsmarknaden är sa stel. Jag har t ex börjat jobba i Schweiz nu. Betalar ca 10% i skatt, även om det blir mer när man kommer upp i högre lön.

Om inte Sverige skärper till sig sa kommer landet att fullkomligt dräneras pa bade monetärt och intelektuellt kapital. Och da pratar jag om riktiga frihetliga reformer, inte skattejusteraingar pa 1 öre per hundralapp eller avskaffade turordningsregler för EN person per företag. Tyvärr verkar alliansen inte halla med om det, utan snyggar till lite här och där medan vänstern skriker i högan sky.

Det kommer inte att halla i en globaliserad värld. För elelr senare kommer verkligheten ikapp. Sen kan ju ni socialister sitta där och vara bittra och bestämma över varandra. Om inget produceras finns det inte heller nagot att omfördela.

2007-11-05 @ 17:20:45
Postat av: Nicklas Eriksson

Men snälle Joel, vad är det som säger att alla som producerar måste vara liberaler som bara ser till sin egen plånbok eller att ett kollektivt ägt företag skulle vara sämre eller att vi själva inte skulle kunna producera det vi behöver utan att någon liberal ska sitta och göra profit?

Du får nog vidga din syn på produktion lite grann. Googla gärna "deltagarekonomi" och läs på om det du hittar!

2007-11-05 @ 19:18:49
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se
Postat av: joel

"Men snälle Joel, vad är det som säger att ett kollektivt ägt företag skulle vara sämre eller att vi själva inte skulle kunna producera det vi behöver utan att någon liberal ska sitta och göra profit?"

Det faktum att alla som svänger sig med den retoriken antingen aterfinns i den politiska klassen eller i form av fackliga opinionsbildare, snarare än bland framgangsrika företagare. Det finns ingenting som hindrar er att sla er ihop och bilda ett sadant företag, och ända lägger ni allt krut pa att gapa om er rätt till det som ANDRA har producerat.

Kom igen, samla alla fackliga experter och utsugna hantverkare och bevisa hur bra det fungerar i praktiken! Men all er kunskap om hur man grejar trygghet och hjälps at sa borde det bli världens mest framgangsrika företag.

2007-11-06 @ 12:45:40
Postat av: Nicklas Eriksson

Där har du fel Joel. Det är VI som producerar! Ägarna gör inte mycket. Din syn på äganderätten är obegriplig.

Politisk klass? Ja, om du räknar två fritidsuppdrag som politisk klass så antar jag det. Facklig opiniosbildare? Nu kommer vi närmare, men jag har inga fackliga uppdrag alls längre utan gör det bara för min övertygelse om att socialismen är arbetarklassens väg ut ur löneslaveriets mörker.

Det finns massor av kooperativa företag som går jättebra. Vad menar du?

2007-11-06 @ 16:39:16
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se
Postat av: joel

Ja ni producerar, och ni producerar mer som förtryckta arbetstagare i en fabrik än som fristaende stenhuggare. Det intellektuella arbetet är ju faktiskt vad som gör det fysiska arbetet värdefullt. Haller du inte med om det?

Och om vi nu tar ett extremt exempel med en kapitalist som BARA äger ett företag och inte gör ett handtag själv (inte ens pa planering eller samordningsniva), sa maste du försöka se hela kedjan. Du kan inte stryka en del (kapitalistens rätt att äga företag och leva pa avkastning) och hoppas att resten ska förbli oförändrat.

Det är äganderätten och möjligheten att kunna skörda frukten av sitt eget arbete som har gjort kapitalisten rik, och utan äganderätt stannar ju hela produktionen av.

2007-11-13 @ 20:31:34
Postat av: Nicklas

Javisst kan man göra det, men man kan också bli tvungen att arbeta i princip dygnet runt för mindre pengar än du fick som anställd.

Jag har svårt att se det intellektuella värdet i mitt eget arbete (grovstäd, sanering, rivning) till exempel. Det som gör det värdefullt för mig är arbetsglädjen, mina kamrater och min lön. Kapitalisten skiter jag i.

Jovisst kan jag stryka det. Vi har uppenbarligen inte samma syn på äganderätt. Hur den borgerliga ekonomin vill sätta gränser är inte mitt bekymmer annat än rent praktiskt eftersom jag tvingas leva i den, filosofiskt är det inga som helst bekymmer eftersom jag är marxist.

Som sagt ovan är hela grunden för orätten att kapitalisten kan bli rik medan jag inte blir det trots att det är jag som utför arbetet. Jag har aldrig känt att jag vill arbeta för att blir rik utanför att jag tycker om det och för att få bidra till att bygga vårt gemensamma samhälle vidare.

2007-11-14 @ 16:18:22
Postat av: joel

Nu menade jag snarare att det intellektuella arbete som ligger bakom industrialiseringen gör att en vanlig grovarbetare kan vara mangdubblet mer produktiv idag än när han var hänvisad till sin egen förmaga. Den här produktivitetsutvecklingen avspeglas i löneökningar ocksa eftersom det finns konkurrens om arbetstagarna.

Därför kan man inte säga att arbetaren blir utsigen. Han TJÄNAR pa att arbeta för en kapitalist som förser honom med verktyg, maskiner optimerade scheman och annat smart. Eller pastar du att en smed pa stenaldern hade det bättre än en stalarbetare i inditrin har det idag?

Det känns sa barnsligt att du inte tänker längre än att "kapitalisten kan bli rik medan jag inte blir det trots att det är jag som utför arbetet". Vad händer om vi förbjuder folk att leva pa ägande? Tänk över det.

2007-11-14 @ 18:16:42
Postat av: Nicklas

Äh, det är det ingen som ens funderar på idag. Ja möjligtvis några gamla stalinrunkare. Ett totalt förbjudande av äganderätt är det ingen socialist med frihetlig syn som är intresserad av.

Jo visst kan man säga att han blir utsugen. Mekanismen är fortfarande exakt densamma som på "stenåldern". Även om verktygen är lite finare och lönen något högre så är det fortfarande några andra som tjänar lejonparten på hans arbete. De franska aktieägarna, till vilka jag och mina arbetskamrater årligen skeppar över 50 miljoner får betydligt mer än vad vi får - på VÅRT arbete!

Många liberaler tror att orättvisorna är borta för att vi har reklamradio och JC.

"Keep you doped with religion and sex and TV
And you think you're so clever and class less and free
But you're still fucking peasants as far as I can see
A working class hero is something to be
A working class hero is something to be"

Bob Dylan

2007-11-15 @ 06:30:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0