Interpellationer och anti union busting!

image13

Vänsterpartisten Mats Pilhem
har ställt en interpellation till Göteborgs kommunstyrelses ordförande Göran Johansson om förhållandena i Göteborgs hamn efter bråken som har varit där. Han undrar huruvida man ställer sig till att ha hyrt in företaget som nu anställer Göran Persson (skam över honom!), JKL, som union busters. Svar kommer på kommunfullmäktiges sammanträde på torsdag. Ska bli riktigt intressant.

Union Busting är något som har varit framgångsrikt i flera europeiska länder och i USA men har misslyckats grundligen i Sverige. GM lär ha köpt tjänster av USA:s bästa union busters för att knäcka SAABs verkstadsklubb i Trollhättan och Opels IBMetall-klubb i Rüsselsheim. Dessa lovar resultat eller pengarna tillbaka på sin hemsida, men deras representant fick åka hem med oförrättat ärende. Rüsselsheim vet jag inte hur det gick med, men han lyckades inte bräcka Paul Åkerlund och hans kamrater. Mycket för att amerikanen inte kom runt vår centraliserade löneförhandlingsrätt. Det är en av anledningen till att bl a Centerns ungdomsförbund talar sig varma för "decentraliserade kollektivavtal" trots att svenska avtal är bland de mest flexibla i världen... De vet att vi inte får säga ja till att sänka lönerna i avdelningar och klubbar och eftersom arbetsköparna måste upp med frågan till Stockholm stöter de på patrull där och får inte lov att driva sina företag med förlust. Långt sidospår, jawohl.

Jag är väl lite av ett svart får (men ingen svart fot, ha ha!) för att vara engagerad i LO eftersom jag anser att det borde vara det fristående fackförbundet Hamnarbetareförbundet som skulle få teckna avtalet eftersom de organiserar ca 80% av de anställda jämfört med Transportarbetareförbundet som bara har runt 20% av medlemmarna i Göteborgs hamn.

De är stridbara och tuffa och framförallt jamsar de inte med i ramsan om "klassamarbete" och annat skit som bara de ägande klasserna tjänar på. Men det är detsamma inom alla branscher, vi påverkas alla av den satans entreprenörsvågen med outsorcing, downsizing och "fokusering på kärnverksamheten". Det är lite underligt att å ena sidan se partiet hylla antalet jobb det skapar och å andra sidan höra ledande företrädare klaga över att de här entreprenadföretagen utnyttjar, bränner ut och kastar bort sina arbetare utan att ha uppgifter till dem om de är tvungna att vara sjukskrivna på 80%. Då får de bli 100% sjukskrivna istället eftersom du antingen är 100%ig i sådana företag eller inte arbetar alls.

Jaja.

P1 hade idag en intressant grej om arbetarerörelsens gamla symboler och om att extremhögern är på väg att ta över flera av dem! Vidrigt! Det är tydligen inte bara Reinfeldt som bygger ny fasad....

Kommentarer
Postat av: Fredrich Legnemark

Vad jag förstår har det alltid varit skapligt rött i hamnen, vilket naturligtvis glädjer mig

...och visst vore det rimliga att Hamnarbetareförbundet tecknar avtalet, men det vettefan om det finns på kartan.

mvh
Fredrich Legnemark

2007-11-19 @ 22:23:25
URL: http://fredrich.vansterboras.se
Postat av: Nicklas

Jo det har det alltid varit och du har rätt i att det vore det rimliga. Men precis som du tror jag heller inte att det finns på kartan.

2007-11-20 @ 17:12:51
Postat av: Christian Fredriksson, grovarbetare

Bara för att hamnarbetarna i Göteborg valt att stå utanför den fackliga gemenskapen i Sverige kan inte detta påverka oss andra som ställer upp på solidariteten i LO. De får vara så snälla att gå med i Transportarbetarförbundet som alla andra, varför skulle de ha speciella förmåner?

"Fristående fackförbund" är ju en självmotsägelse. De undandrar sig att stå solidariskt, sida vid sida, med undersköterskor och kommunalanställda.

LO lägger ner alldeles för lite resurser på att få med sig dessa bångstyriga gulingar. Tvångsanslut!

2007-11-20 @ 17:16:44
URL: http://terradementia.blogspot.com/
Postat av: Nicklas

Idiot.

2007-11-20 @ 17:18:02
Postat av: joel

A andra sidan är ju extremhögern och extremvänstern bara tva sidor av samma sak. Det är därför dom brakar sa mycket =)

2007-11-21 @ 14:38:20
Postat av: Nicklas

...och det har relevans för det här inlägget för att...?

2007-11-21 @ 16:27:48
Postat av: joel

...därför att du skrev en kommentar i slutet pa inlägget om att extremhögern haller pa att försöka ta över de gamla arbetarsymbolerna.

Hursomhelst, prova läs igenom sd:s partiprogram och byt ut invandrare mot borgare, byt ut svenskar mot arbetare och byt ut nationalstaten mot det klasslösa samhälet. Mer än sa skiljer det inte.

Det är samma ruttna kollektivism. En grupp ställs mot en annan och vissas rättigheter skall kränkas pa andras bekostnad för att det underbara malet ska uppnas.

2007-11-22 @ 12:52:25
Postat av: Christian Fredriksson, grovarbetare

Men Nicklas, nu känner jag inte igen dig! Tycker du att jag är en idiot för att jag vördar och värderar den fackliga sammanhållningen i LO-kollektivet? Hur kan du försvara gulingarna i Hamnarbetarna då de ställer sig utanför gemenskapen och inte är med i LO?

Du skriver ju själv i ett tidigare inlägg:
"Fullt möjligt att LO och (s) ska gå skilda vägar, men det är upp till 1.6 miljoner medlemmar i LO och ca 200000 sossar att bestämma.
Inte en massa borgare som inte är medlemmar."

Detta gör ju att även du tycker att Hamnarbetarförbundet och deras medlemmar är ett gäng borgare ? de har ju medvetet ställt sig utanför LO!

Jag tror att du innerst inne håller med mig om att Hamnarbetarförbundet är osolidariska.

2007-11-23 @ 02:27:08
URL: http://terradementia.blogspot.com/
Postat av: Nicklas

Det stämmer ju inte Joel. Sverigedemokraterna kör med en korporativistisk inställning till politiken i likhet med sina fascistkamrater. Korporativism är inte välkommet vänsterut.

2007-11-23 @ 16:29:09
Postat av: Fredrich Legnemark

Christian:

Här tycker jag vi behöver nyansera och göra en distinktion mellan reell solidaritet och organisatorisk solidaritet. Jag tycker det är ganska skarpa ordalag mot hamnarbetarförbundet, de har väl så vitt jag vet inte agerat som svartfötter eller i handling varit osolidariska på arbetsplatsen?

Om jag har rätt, vilket jag inte alltid har, så är det en organisatorisk fråga att de är utanför LO, så länge de inte konkurrerar med sina löner.

På sätt och vis kan jag förstå grupper som bryter sig ut, jag är exempelvis mest förvånad över att Callcenterarbetarna inte brutit sig ur HTF och bildat eget förbund då de utgör tjänstemannafackets fula ankunge, en udda grupp med villkor som skiljer sig mycket.

Kontentan av vad jag ville ha sagt är att, så länge vi inte bjuder under varandra i lön och så länge vi alla kräver förbättrade arbetsförhållanden och villkor har jag svårt att se det som osolidariskt.

2007-11-27 @ 15:35:27
URL: http://fredrich.vansterboras.se
Postat av: Nicklas

Fredrich, Christian är en liberal provokatör. Bara så du vet.

2007-11-27 @ 18:08:03
Postat av: Fredrich Legnemark

Anade det, men jag kan inte låta bli att ha utläggningar iallafall ;)

2007-11-27 @ 21:10:04
URL: http://fredrich.vansterboras.se
Postat av: Nicklas Eriksson

He he, ja ja, vi har alla våra nöjen:)

2007-11-27 @ 22:36:39
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0